School keuze

Voordat we de keuze gingen maken om naar Z-F te gaan hebben we ons eerst georiënteerd op het schoolsysteem in Frankrijk.
Je wilt tenslotte toch dat je kinderen daar ook goed onderwijs krijgen en dat het bij hen aansluit.
De locale school viel eigenlijk vrij wel direct af. De manier van les geven op het reguliere onderwijs in Frankrijk lijkt totaal niet op het onderwijs hier in Nederland. Wij zouden zeggen "te ouderwets".
Strak onderwijs, geen discussie met de docent, weinig ruimte voor creativiteit, geen interactie en al helemaal geen digi-bord. Laat staan je werkstuk maken in powerpoint.

Dus we hadden de keus uit twee internationale particulieren scholen.
We hadden besloten om op bij beide scholen te gaan kijken en een gesprek te hebben met de directrice.
De eerste school die we bezochten ligt in een prachtige bosrijke omgeving. Het bos er achter is van de school en daar mogen de kinderen vrij spelen in hun pauze, toch iets anders dan een schoolplein ;-)


Maar we kwamen er al gauw achter dat de kinderen niet zo heel veel speeltijd hebben voor dat geweldige bos...
Tijdens ons gesprek met de directrice (wat buiten plaats vond) vertelde zij ons dat ze s'morgens een vrij vast programma hebben. Ieder dag Frans, Engels en rekenen, voor ieder vak een andere docent en een andere lokaal vanaf klas 2 (groep 4)
Dit is zo'n lokaal....
En toen ik dit zag dacht ik....poeh wat zijn onze lokale dan ruim opgezet en creatief en kleurrijk ingericht en echt passend bij de leeftijd van de kinderen. Nu zitten in deze klassen max. 20 kinderen, maar dan nog vond ik hem erg klein en saai.

Vervolgens hebben de kinderen een half uur pauze, met de docent in de kantine. De kinderen mogen zelf geen eten en drinken meenemen, dit wordt geleverd door de school.
Na dat half uurtje.....gaan ze lekker ravotten in het bos.....dacht ik...maar nee, dan gaan ze een half uur studeren in ed klas , een huiswerk half uurtje. Zodat ze aan het eind van de dag geen huiswerk hebben.
Nu hadden wij hier al over gehoord en bij mensen geïnformeerd die hun kinderen hier op school hebben. In de praktijk is dit dus niet zo, meestal hebben de kids iedere dag nog wel een uur huiswerk!! En dit op een basisschool.
S'middags is er dan ruimte voor sport, aardrijkskunde, drama muziek e.d. Lange dagen van 8.45-17.00 uur.
Aan het eind van ons gesprek en rondleiding (we hadden met pijn en moeite 2 lokale gezien), had ik er wel een beetje een kater van en dacht...pffff wat is dit.
Oja, en dan vergeet ik nog te vertellen, dat als je kind het niet bij kan houden hij/zij gewoon een klas terug wordt gezet en de directrice bepaald of het kind wel of niet over gaat... is dit nog wel van deze tijd!!! Ja dus, want er zitten 180 leerlingen op en die hebben het daar heel erg naar hun zin en gaan iedere dag met plezier naar school.

S'middags hadden we een afspraak bij de andere internationale school.
Gelukkig dit lijkt echt een beetje op ons systeem.

Gezellig ingerichte klassen

Er is interactie tussen leerling en docentWe hadden een ontzettend leuk gesprek met de directrice(gewoon bij haar op kantoor) We konden al onze vragen stellen en wat we te horen kregen voelde vertrouwd.
We kregen een rondleiding door de hele school terwijl de kinderen nog les hadden, dus zo kregen wij een goed beeld hoe dit zou zijn als onze kinderen hier heen zouden gaan.

Ook hier krijgen ze Frans en Engels, rekenen en creatieve vakken, gym, aardrijkskunde en wat je allemaal nog meer leert op school. En gezellig al je spullen in een vak.


S'middags eten ze op school, ook hier mag je geen eigen eten en drinken meennemen, maar wordt het daar school geleverd en daarna gewoon lekker buiten spelen....!!!

Dus aan het eind van de dag waren we eruit, hier gaan onze kinderen in september naar school.
Inmiddels hebben we ze op gegeven en ook 3 uur Nederlands les aangevraagd, zodat ze geen taal achterstand krijgen.
Ik ben heel benieuwd hoe het starks allemaal zal zijn.

Groet, Mirjam


4 opmerkingen:

 1. fijn dat je een goede school gevonden heb ,erg belangrijk voor je kids maar ook voor jou ,als moeder wil je ook dat je kinderen het fijn hebben op school en natuurlijk moet het er ook leuk en gezellig uitzien ...wat een verschil dan he als je dat dan bekijkt met de scholen hier ....wens ze heel veel plezier straks op school volg je blog en lees je postjes ben benieuwd hoe alles gaat verlopen daar in het mooie zuiden ,,,,fijne dagen nog lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerst maar even proberen of ik erdoor kom....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het probleem opgelost: daar ben ik met mijn reactie!
  Een heel gedoe zeg, die schoolkeuze. Ben benieuwd naar de praktijk straks!
  Goed idee, om gelijk maar Nederlands aan te vragen!
  Dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, goede voorbereiding! Lijkt mij een goede keus. David veel succes met maken van vrienden!

  BeantwoordenVerwijderen

Erg leuk dat je bij me langs kwam en bedankt dat je een reactie hebt achter gelaten :-)

Tot een volgende keer.

Groetjes, Mirjam