Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd om, samen met andere families,
de druivenoogst van dichtbij te bekijken.
Nu daar zei ik geen nee tegen.
Ik had al een paar x in de verte zo'n grote oogst machine gezien,
maar hoe het echt allemaal in zijn werk gaat op een wijngaard....
daar had ik geen idee van!
Domaine
de la Grande Séouve 70 hectare
De boer vertelt:
Ongeveer een week voordat de oogst begint komt de oenoloog om de druiven te testen.
Hij bepaald met de wijnmaker het startsein van oogsten.
Dit duurt 20 dagen en ze beginnen s'nachts om 4 uur.
Dan zijn de druiven koud en en geven ze de minste kleur af.
We willen een zo’n licht mogelijke rosé maken
Dit gebeurt met de machine deze schudt de druiven eraf.
Vroeger werd alles met de hand gedaan. De oogst gebeurde met 80 mensen in 3 weken.
Per fles kostte dit 70 cent mankracht nu is het een fractie hiervan
Na een paar rijen wordt de machine geleegd in een bak,
De trekker brengt het naar de kelder waar ze in de pers
worden gedaan.
Een kunstmatige ballon perst, met een bepaalde druk, de druiven door de zeef heen.
Vroeger gebeurde dit met de voeten.
De schilletjes van de druiven blijven er 6 uur inzitten, dan wordt dit gescheiden.
Hoe langer de schil in het sap blijft, hoe donkerder de kleur.
Het duurt 3 jaar voordat er bij jonge aanplant geoogst kan worden. De eerste 3 jaren gebeurt dit met de hand.
Ze knippen de trossen los en deze machine scheidt de takjes en de druiven
Al het sap wordt in deze grote vaten gedaan. op het moment dat wij hier zijn is het nog druivensap. En mogen we alle verschillende (beginnende soorten wijn) smaken proeven.
Je proeft echt duidelijke verschillen :-)
Na ongeveer een week wordt de temperatuur van de vaten verhoogd,
Zodat het gistings-proces plaats gaat vinden.
Wil je wijn maken onder de appellation ‘Coteaux de Aix’,
dan moeten er minimaal 2 soorten druiven in verwerkt zijn.
Iedere appellation (wijngebied) heeft zijn eigen afspraken.
De vennoten bepalen de smaak van de wijn,
mede dmv blind proeven van 30 verschillende roses.
Uit dat proeven bepalen ze hoe hun wijn moet smaken.
De oenoloog en de wijnmaker bepalen het recept
(welke druif, hoelang gistings proces moet zijn en wat allemaal niet meer)
De wijnmaker (is in dit geval iemand die op het domein is opgegroeid)
houdt het proces in de gaten en maakt dus de wijn.
Het proces wordt heel goed in de gaten gehouden, tijdens de oogst periode wordt er regelmatig getest hoe de smaak is
|
In jan/feb gaat het sap (inmiddels wijn geworden)
in de flessen en dan kun je in t voorjaar heerlijke rosé drinken.
Deze moet je zo vroeg mogelijk drinken.
Dus niks bewaren, kopen en lekker opdrinken ;)
Natuurlijk hebben we dezelfde middag nog de Rose van 2013 geproefd
en die smaakte heerlijk!
Het was een super gezellige en leerzame middag!
Bedankt Sake en Mylene
Mirjam
Wil je meer weten kijk dan op
of
Wat leuk om het wijn maken van dichtbij mee te maken. Groetjes, Nancy
BeantwoordenVerwijderenIk vond het heel interessant om te lezen. Op televisie vind ik het ook altijd mooi om te zien welke prcoessen een produkt moet doorlopen om tot het eindresultaat te komen. Heb er dus helemaal beelden bij dat dit een hele leerzame en gezellige middag was.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend. Liefs, Ingrid
Klinkt boeiend... wij vonden het ook heerlijk om bij alle boeren te ontdekken hoe alles nu eigenlijk in zijn werk gaat om zo'n heerlijke producten te krijgen! Fijne dag!
BeantwoordenVerwijderenleuk zo'n verslag en wat een werk voor zo'n flesje wijn:)
BeantwoordenVerwijderenWat interessant Mirjam, omdat zo een keer te mogen meemaken.
BeantwoordenVerwijderenHet is een enorm werk.
Ik kan me voorstellen dat je nu op een andere manier een glaasje wijn drinkt.
Mooi weekend gewenst!
Liefs, Gerry