Gateau Basque





Vorige week dinsdag leerde de buurvrouw
(een echte Francese geboren en getogen in Pay Basque)
mij hoe ik zelf zo'n overheerlijk Basque taart kon maken.




We gingen onder het genot van een kopje koffie beide een taart maken.

Ondertussen schreef ik het recept op

Benodigdheden voor de crème:
500 ml melk
3 eieren
125 gr. suiker
40 gr. meel
1 of 2 eetlepels bruine rum


Bereiden van de crème:
Warm de melk op, niet laten koken, daarna vh vuur halen

Eieren, suiker en meel mengen tot een glad beslag
Daarna de warme melk langzaam toevoegen en opnieuw mengen tot een glad beslag

Opnieuw op het vuur opwarmen
Heel goed en stevig kloppen totdat het een crème wordt.
Als het kookt direct van het vuur halen
 laten rusten en afkoelen




Benodigdheden deeg:
 200 gr suiker
120 gr boter
300 gr meel
2 eieren
1 zakje bakpoeder
beetje zout

Bereiden van het deeg:
Suiker en boter samen kneden,
daarna eieren, meel, zout en bakpoeder toevoegen, gezamenlijk tot een bol kneden.
Dan ongv. 10 min laten rusten in de koelkast


Bereiden van de taart:
2/3 van het deeg uitrollen op bakpapier
De grote van het deeg moet ongv. 2 cm groter zijn dan de bodem van je taartvorm

Met bakpapier en al leg je het deeg in je taartvorm en drukt de rand tegen de want.
Je snijdt met een mesje de rand overal gelijk 
1/3 deel van het deeg uitrollen op bakpapier precies zo groot als de onderkant van je bakvorm

Nu pak je de crème, je roert hier 1 of 2 lepels rum door ( wij hadden 2 gedaan, maar dat vond ik persoonlijk te overheersend. )
Nu doe je voorzichtig alle crème in de bakvorm, goed verdelen.




Dan pak je het bakpapier met het overige deeg 
deze ronde plak draai je in 1 x om en leg je boven op de crème zodat de taart wordt afgesloten

Overal dicht maken, zodat je geen crème meer zit.
Nu klop je 1 ei 
deze strooi je helemaal over de taart heen
 maak een figuur in de taart met de bollen kant van een vork





Oven op 175 gr (deze eerst voorverwarmen)
45 min in de oven





Zodra je de taart uit de oven haalt, moet je deze laten rusten voordat je hem gaat eten.

En ik moet zeggen dat was best lastig, 
want je hele huis ruikt inmiddels verrukkelijk....




Maar s'avonds genoten we er volop van!


Hopelijk is het recept duidelijk voor jullie
  ik zou zeggen probeer hem eens, want hij is echt zooo lekker!!

Bedankt lieve buurvrouw!!
In oktober ga ik haar leren hoe je een appeltaart moet maken :-)

Succes allemaal.

Mirjam
















15 opmerkingen:

  1. Ik zou best een stukje willen proeven, ik heb al een kop thee in de hand en daar past het prima bij ;-). Ziet er heerlijk uit!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm ... dat zou ik wel eens willen proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu zo net voor etenstijd loopt het water me in de mond..wat een
    heerlijk recept Mirjam...Ik sla hem direct op, ga ik zeker proberen!!!!
    Dank je wel voor het delen!

    Lieve groetjes,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga deze taart zeker een keer maken, het ziet er zo lekker uit.
    Leuk dat je het zo goed uitgelegd hebt.
    Van afstand ruik ik de geur...hihi....

    Fijne Avond,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ohohohhhoho, die ziet er lekker uit. Ik ben een echte taart liefhebber en ga deze zeker een keer maken. Bedankt voor je recept.

    Fijne avond, Roelie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wow dat ziet er lekker uit. Dankjewel voor het delen van het recept!! Liefs Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een lieve buurvrouw dat ze dit aan je wil leren. Het ziet er heerlijk uit! Een kop koffie erbij!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker en niet al te ingewikkeld, is vast al helemaal op:) lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt heerlijk en ziet er idem dito uit,misschien dat ik me er aan ga wagen,dank je voor het delen,lieve groetjes Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ohhh ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen misschien morgen al wel. Ben zeer benieuw, je ga het horen
    Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er heerlijk uit! Wat leuk om zo samen iets te bakken en recepten uit te delen.

    Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh leuk, want ik ben erg benieuwd naar een Franse brievenbus!! :)
    Wat ik me afvraag na het zien van je post: heb je al eens haai gegeten?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ziet er lekker uit Mirjam - gaat op mijn 'to-do' receptenlijst voor komende winter! Groeten uit de Lot, Lisette

    BeantwoordenVerwijderen

Erg leuk dat je bij me langs kwam en bedankt dat je een reactie hebt achter gelaten :-)

Tot een volgende keer.

Groetjes, Mirjam